Droge kruipruimte

Zwammen, houtrot, water. Dat kan onder uw woning zitten.
Wist u dat circa 40% van de kruipruimtes vochtig is. De helft van deze bewoners heeft er last van. Is een kruipruimte vochtig, dan komt dat vocht ook vaak in de woning. Ook naaktslakken kunnen een hardnekkig probleem vormen, evenals schimmelvorming en een muffe lucht.

Hoe krijg je een droge kruipruimte?

Er zijn verschillende methoden om een droge kruipruimte te krijgen. Vaak denken bewoners: als het maar droog wordt, dan is elke methode oké. Wij passen daarentegen bewust enkele methoden niet toe.

Wat we doen:

We hebben als uitgangspunt dat we de kruipruimte intact laten. Overal moet je bij kunnen. Wij passen twee effectieve methoden toe:

 

1. Plaatsen van een dampdichte bodemfolie.
Deze wordt met een opstaande rand aan de fundering bevestigd. Je krijgt een kuip in de kruipruimte. En zo wordt het een droge en schone ruimte.

Het water zit er onder. Kan er nog een monteur in de kruipruimte om zijn werk te doen? Geen enkel probleem, zelfs als er ruim 15 cm water onder de bodemfolie staat; je ligt dan feitelijk op een waterbed.
Effectief? Beoordeel het zelf. Zie: https://youtu.be/j3ISkV1wvgs


2. Aanbrengen van ventilatieroosters.

Een kruipruimte moet je goed ventileren. Daarom mee voorkom je condensvorming. Condens kan in sommige omstandigheden via de wand en de vloer in de woning komen.
In een kruipruimte bevindt zich ook vaak een gasleiding. Stel dat deze lek raakt en er is geen ventilatie?
Er worden in de buitenmuur schuin naar beneden gaten geboord met een doorsnede van ongeveer 50 mm. Vervolgens wordt er een kunststof koker geplaatst en op de muur komt een kunststof kapje.

Welke methode eerst?

Vaak worden beiden methoden tegelijk toegepast. Ventilatie moet er altijd zijn. Daarnaast blijkt uit depraktijk dat zelfs bij goede ventilatie er condensvorming in de kruipruimte ontstaat. De vochtproductie is dan zodanig hoog, dat de ventilatieroosters het niet aankunnen.